Main menu

You are here

Aurinkosähkö on nykyaikainen ratkaisu

Aurinkosähkö ja aurinkosähköjärjestelmät ovat suosittuja ja niiden kauppa käy vilkkaana. Järjestelmien tehokkuus paranee koko ajan ja hinnatkin ovat laskeneet vauhdikkaasti. Yleisestä käsityksestä huolimatta, Suomi soveltuu hyvin aurinkosähkön tuotantoon. Esimerkiksi Etelä-Suomessa aurinkovoimaa on tarjolla saman verran kuin Pohjois-Saksassa, jossa auringolla tuotettu sähkö on jo varteenotettava uusiutuvan energian muoto. Auringon säteily on Suomessa yhtä tehokasta kuin Saksassa, jossa jo yli 5 % sähköntuotannosta katetaan aurinkosähköllä. Aurinkopaneelien hyötysuhde kasvaa viileässä ilmassa. Eli se mikä osittain Suomessa vähemmällä auringonsäteilyllä hävitään, voitetaan paremmalla hyötysuhteella.

Miten aurinkosähkö toimii käytännössä?

Sähköä kerätään piistä valmistetuilla aurinkokennoilla, jotka muuntavat auringon säteilyn sähkövirraksi. Tällainen valo on lyhytaaltoista infrapunasäteilyä. Järjestelmä tuottaa sähköä auringon paistaessa eli valoisalla kaudella maaliskuusta syyskuuhun aurinkosähkön tuotanto on parhaimmillaan. Aurinkopaneelit asennetaan yleensä katolle, koska siellä ne saadaan asennettua parhaaseen mahdolliseen kulmaan ja suunnattua oikeaan ilmansuuntaan.

Aurinkosähköjärjestelmät liitetään joko yleiseen sähköverkkoon tai akustoihin. Sähköverkkoon kytkettävien järjestelmien toimintaperiaate on, että keväästä syksyyn käytetään ensisijaisesti auringosta tulevaa energiaa. Verkkoon kytkettävien järjestelmiin sisältyy invertteri, jonka avulla tasavirtainen aurinkosähkö muutetaan verkkoon sopivaksi 230 V vaihtovirraksi. Sähkön tuotantoa on mahdollista seurata joko suoraan invertterin omasta näytöstä tai hankkimalla sovelluksen, jonka kautta tiedot saa omalle tietokoneelle tai älypuhelimeen.

Aurinkosähköä helposti myös mökille

Akustolla toimivat mökkijärjestelmät ovat tarpeellisia kohteissa, joissa ei ole saatavilla yleistä sähköverkkoa, mutta halutaan käyttää esimerkiksi valaisimia, jääkaappia, televisiota ja ladata puhelimia. Akustot latautuvat päivän aikana aurinkoenergian avulla ja illalla sähkö on käytettävissä. Järjestelmät mitoitetaan aina tarpeen mukaan. Sähkön kulutus määräytyy sen mukaan, kuinka paljon mukavuuksia haluaa mökillä käyttää.

Aurinkopaketteihin kuuluvat aurinkopaneelit, asennustelineet, kaapelit ja muut tarvikkeet. Halutessaan voi ostaa mökille myös pelkkiä aurinkopaneeleita tai tarvikkeita. Taloudellisesti kannattavinta on hyödyntää kaikki tuotettu sähkö itse, mutta sähköyhtiöt ovat velvollisia ostamaan ylijäämän, jos sellaista syntyy. Nykyisien hintojen mukaan investointi sähköön hyvällä paikalla maksaa itsensä takaisin noin vuosikymmenessä. Investoidun rahan vuosituotto on yli 5 %, jos kaiken aurinkosähkön käyttää itse.

Tutustu energiatuen antamaan mahdollisuuteen

Aurinkosähkön käyttöönottoon on mahdollista saada energiatukea. Yritykset, kunnat ja muut yhteisöt voivat hakea energiatukea sellaisiin ilmasto- ja ympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian käyttöä. Tuilla voidaan kattaa jopa kolmasosa aurinkosähkön alkuinvestoinneista. Salo Solar auttaa mielellään tukien selvittämisessä ja hakemisessa.

Salo Solar Oy– suunnittelusta toimintavalmiiseen järjestelmään, pyydä tarjous.

Aurinkosähkö on varteenotettava vaihtoehto lisäsähkön tuotantoon

204,05 kWp:n järjestelmä tasakattotelineillä ICT:llä Salossa

Ota yhteyttä niin kerromme lisää aurinkosähkön hyödyntämisestä.