Main menu

You are here

Aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkosähköjärjestelmä tarkoittaa sekä verkkoon kytkettäviä että akustolla toimivia järjestelmiä. Yleiseen sähköverkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä on käytössä yleensä omakotitalossa, maatiloilla tai yrityksen toimitiloissa. Verkkoon kytkettävät järjestelmät toimivat siten, että ensisijaisesti käytetään saatavilla oleva aurinkoenergia ja vasta tämän jälkeen siirrytään käyttämään yleistä sähköverkkoa. Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Aurinkosähköllä katetaan kolmasosa vuoden sähkönkulutuksesta, jotta ylituotantoa ei syntyisi. Jos kuitenkin ylijäämäsähköä syntyy niin sen voi myydä omalle sähköyhtiölle korvausta vastaan.

Akustolla toimivan aurinkosähköjärjestelmän käyttö on yleistä sähköttömissä olosuhteissa, kuten mökeillä, veneissä ja asuntoautoissa. Päivän aikana akku latautuu aurinkosähkön voimasta ja illan aikana sähköä voidaan käyttää esimerkiksi jääkaapin, valaisimien, television ja tietokoneen käyttöön. Mökkijärjestelmä mitoitetaan sen mukaan kuinka paljon laitteita ja mukavuuksia halutaan mökkiolosuhteissa käyttää.

Aurinkosähköjärjestelmä toimitetaan avaimet käteen – periaatteella

Aurinkosähköjärjestelmä on mahdollista asentaa myös itse, mutta ammattilaisen tekemä asennus on aina hyvä valinta. Areva Solarilla on pitkä kokemus ja vahva osaaminen aurinkosähköjärjestelmien asennuksesta vaativiinkin olosuhteisiin.

Aurinkosähköjärjestelmän aurinkopaneelit sijoitetaan yleensä katolle, lähelle katonharjaa. Suomen leveysasteilla vaakatasoon nähden edullisin kallistuskulma vaihtelee vuodenajan mukaan välillä 10˚- 90˚. Pääsääntöisesti paneeli tulee suunnata etelään.

Aurinkosähköjärjestelmän paneelit kannattaa sijoittaa paikkaan, joka on varjoton koko päivän. Tärkeintä on sijoittaa paneelit paikkaan, johon tulee eniten auringonvaloa. Aurinkopaneeleja ei kannata laittaa niin, että paneeli tai mikään sen kennoista jää minkään lähellä olevan esteen, kuten rakennuksen, räystään tai puun oksan varjoon. Sopivia asennuspaikkoja ovat mm. katto, seinä ja ranta. Jos paneeli kiinnitetään talon seinään, on varmistettava, etteivät räystäät varjosta paneelia silloinkaan, kun aurinko on kesällä korkeimmillaan. Jos katolta ei löydy paikkaa, johon aurinko paistaa esteettömästi 6 tuntia päivällä, on parempi asentaa paneeli jopa 50 metrin päähän talosta kuin katolle puiden varjoon.

Aurinkosähköjärjestelmään kuuluvat aurinkopaneelit, asennustelineet, kaapelit ja muut tarvikkeet. Halutessaan voi ostaa myös pelkkiä aurinkopaneeleita tai tarvikkeita. Verkkoon kytkettävien aurinkosähköjärjestelmien mukana tulee invertteri, joka muuttaa tasavirtaisen aurinkosähkön verkkoon sopivaksi 230 V vaihtovirraksi. Aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa voi seurata joko invertterin omasta näytöstä tai hankkia sovelluksen, jonka avulla tiedot saa suoraan tietokoneelle tai älypuhelimeen.

Aurinkosähköjärjestelmä

ICT:n katolla Salossa on 204,05 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä