Main menu

You are here

Yleisiä kysymyksiä aurinkoenergiasta

 

Paistaako meillä Suomessa aurinko niin paljon, että siitä on jotain hyötyä?

- Paistaa. Jokaista neliömetriä kohden aurinko säteilee Suomenkin korkeudella n. 1000kWh vuodessa, eli saman verran kuin Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa. Tiesitkö, että Saksan energiankulutuksesta jo nyt katetaan peräti 5% aurinkoenergialla? Meilläkin aurinkosähkö on tärkeä tulevaisuuden energiamuoto.

On sateinen kesä, eikä aurinko paista. Ovatko paneelit katollani tyhjän panttina?

- Itse asiassa paneelit tekevät sähköä kirkkaudesta, eivät siis suorasta auringonpaisteesta. Päiväsaikaan sateellakin on niin valoisaa, että nykyaikaiset aurinkopaneelit tuottavat sähköä.

On kylmää. Toimivatko paneelit silti?

- Paneelit tuottavat jopa paremmin kylmällä ilmalla! Siksi aurinkopaneelien hyötysuhde on tehokkaampi Suomessa kuin esimerkiksi Espanjassa.

Sataa lunta. Tulevatko aurinkopaneelit alas katolta?

- Mikäli paneelit on oikein asennettu, ne pysyvät siellä yhtä hyvin kuin itse kattokin. 

Täytyykö aurinkopaneeleja huoltaa?

- Ei.

Saanko kaiken tarvitsemani sähkön auringosta?

- Tehokkailla uudenaikaisilla aurinkopaneeleilla voi tuottaa sähköä kesäaikaan jopa yli oman tarpeen (ylituotanto kannattaa muuten myydä sähköyhtiöllesi). Talvella tarvitset myös muuta sähköntuotantoa, mutta aurinkoenergia lisää silloinkin taloutesi energiatuotannon omavaraisuusastetta. Suomen kesä on erinomainen sähköntuotantoon: valoisa kausi kestää meillä niin pitkään, että jo maaliskuusta alkaen aurinkopaneeleista saa irti liki täyden hyödyn.

Voinko lämmittää pelkällä auringonpaisteella?

- Voit lämmittää kaiken tarvitsemasi käyttöveden aurinkolämmöllä noin maaliskuusta syyskuuhun. Pimeänäkin vuodenaikana voit lämmittää osan vedestä auringon energialla.

Missä ajassa esimerkiksi aurinkokeräinjärjestelmä maksaa itsensä takaisin?

- Laskennallinen takaisinmaksuaika riippuu muun energian hinnasta sekä olemassa olevan lämmityslaitteistosi valmiustasosta - parhaimmillaan järjestelmä on maksanut itsensä takaisin jo kolmessa vuodessa!